Rețeta unui cadru didactic eficient

În pragul unui nou an școlar suntem cu gândul la toți elevii care încep o nouă etapă, dar și la cadrele didactice care sunt expuse la a face față unor situații din ce în ce mai dificile în mediul educațional. Însă, înainte de a-l transmite, dorim să urăm un debut presărat cu realizări atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari - care ocupă un loc foarte important la catedră.
Astfel, gândul nostru pentru cadrele didactice la început de an școlar este următorul:
Echilibru = fermitate + blândețe
Există dascăli cărora le este foarte ușor să fie blânzi, să treacă cu vederea anumite comportamente ajungând la un grad ridicat sau chiar exagerat de permisivitate. În consecință, elevii simt vulnerabilitatea persoanei de la catedră și pot dezvolta tendința de a manipula ori de a evita responsabilitățile.
Pe de altă parte, altor cadre didactice le este foarte ușor să fie ferme, uitând de blândeț și devenind extrem de stricte. Într-un asemenea context, elevii au tendința să sfideze și să manifeste comportamente de rebeliune. În viziunea echipei Activity, niciunul dintre cele două cazuri nu este adecvat.
Varianta ideală pentru a dezvolta o relație sănătoasă cu proprii elevi constă în îmbinarea celor două. Blândețea presupune respect atât pentru propria persoană cât și pentru elev în actul de disciplină. În același timp, fermitatea se referă la încrederea cu care are loc aplicarea principiilor disciplinării pozitive.
Prin urmare, dragi educatori, luați o doză echilibrată de fermitate și blândețe la începutul acestui an școlar!
Vom reveni cu noi sfaturi adresate partenerilor noștri de nădejde la clasă – cadrele didactice. În curând veți descoperi cum puteți deveni mai fermi și/sau mai blânzi în fața colectivului clasei.
Photo by rawpixel on Unsplah
Posted in articole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.