6 metode prin care îți poți ajuta copilul să înțeleagă sentimentele sale și ale celor din jur

1.Învață-l să-și recunoască emoțiile (prin intermediul imaginilor, videoclipurilor, fotografiilor, desene etc.) și să le asocieze cu propriile manifestări fizice (,,mă zgârii când sunt nervos”, ,,zburd când sunt fericit”).
2.Ajută-l să identifice sentimentele celorlalți luând în calcul expresiile faciale, mimica, gesturile, sunetele, manifestările verbale ale persoanelor cunoscute pentru ca apoi să le generalizeze. Te poți folosi de fotografii, videoclipuri, jocuri de rol sau desene.
3.Încurajează-l să asocieze emoțiile de propriile dorințe și credințe (de exemplu, cum m-aș simți dacă mi-aș dori să cumpăr o înghețată, dar fie nu o pot achiționa, fie nu găsesc aroma la care am poftit ori nu îmi ajung banii).
4.Încurajează-l, prin scenarii sociale, să înțeleagă intențiile celor din jur în contexte de zi cu zi și ghidează-l cu scopul de a învăța cum să reacționeze.
5.Pune-l în situații diferite menite să îl ajute să recunoască și să își exprime sentimentele.
6.Învață-l să identifice glumele celorlați copii și să se protejeze de potențialele intimidări (pe care în anumite situații le-ar putea privi drept normale, deși nu sunt așa).

Tabloul din fotografie este realizat de Roxana Țuicu,psiholog și terapeut în cadrul echipei Asociației Activity. Acesta a fost expus în cadrul expoziției ,,Sunt parte din povestea ta!" în perioada 16-30 mai la Librăria Luceafărul. 

Posted in articole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.