Conferința IACB 2017 - cel mai mare eveniment din România dedicat specialiștilor și părinților care trăiesc cu autismul zi de zi
Conferința Internațională IACB 2017, evenimentul dedicat familiilor și specialiștilor din domeniul autismului, s-a desfășurat în 27 – 29 octombrie la București, aducând împreună peste 400 de participant, într-un loc și un cadru cald, plin de informații, de umanitate, înțelegere și resurse, atât pentru specialiștii cât și pentru părinții veniți la eveniment.
Conferința organizată de către AITA - Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism, a adus la București părinți, specialiști, persoane cu autism, reprezentanți ai ONG-urilor din țară, 36 de lectori români și 4 lectori internaționali, desfășurându-se pe parcursul a 3 zile și aducând în discuție terapiile de care au nevoie persoanele cu autism, servicii, identificând nevoi, soluții, resurse, în lucrări complex documentate dar care au adus prin abordarea lectorilor, atât dovezi științifice cât și emoție și, mai ales inspirație.
Evenimentul a debutat cu prezentarea Danielei Gavankar, coordonatorul științific al conferinței, și președinte AITA, care a adus în discuție alternativele de terapie accesibile în România pentru copiii cu autism, a făcut o invitație la parteneriat tuturor celor implicați în domeniu și, mai ales, a oferit o perspectivă diferită asupra schimbării. “Terapia autismului nu presupune o singură abordare, nu are o soluție universal valabilă, și uneori aflarea celei mai potrivite abordări nu este ușoară. A avea informațiile potrivite despre alternativele în educație și terapie la momentul în care ai nevoie de ele reprezintă un avantaj de care părinții pot profita atunci când înțeleg că există multiple abordări. Atunci când una sau alta dintre abordări nu este potrivită, există și alte opțiuni valoroase care pot fi luate în discuție.”
Asociația Activity a participat în acest an ca partener oficial în cadrul conferinței. În același timp, Bianca Stănescu și Ionel Mocanu, terapeuți din cadrul echipei Activity, au făcut parte din corpul lectori ai evenimentului. Ionel Mocanu a susținut două prezentări care au vizat atenția comună/împărtășită și abordarea fraților copiilor cu dizabilități. Bianca Stănescu a susținut o prezentare și deschis o dezbatere pe tema Teoriei Minții.
Conferința, în ansamblul ei, a fost gândită ca o manifestare științifică, dar și ca o invitație la parteneriat, în care toți cei implicați să participe și să își poată afirma punctul de vedere. A avut un grad mare de interactivitate între toți cei de față la eveniment, transformând astfel o conferință formală într-o ocazie relaxată de a pune întrebări, și un mediu propice pentru a duce în discuție experiențele personale din viața cu autismul.
Prin intervențiile sale inspiraționale, doamna Gina Davies din Marea Britanie, specialist cu peste 20 de ani de experiență în lucrul cu persoanele cu autism, a adus resurse și sperantă atât părinților cât și specialiștilor din domeniu, având prezentări cu rezultate dovedite științific și foarte original demonstrate, producând un val de simpatie în rândul tuturor participanților. Tema centrală a prezentărilor sale a fost legată de atenție si cum să creștem durata și stabilitatea atenției la copiii cu autism, cooperarea și nu în ultimul rând îmbunătățirea stimei de sine și a stării psihice generale a copiilor cu autism.
Specialiștii din Norvegia, Petter Naess și Gabriela Vilhelmsen, au abordat teme de mare interes pentru cei prezenți, legate de implicarea în terapia copilului a tuturor celor din jurul copilului, cooperarea care ar trebui să existe între educatori, medici, părinți, specialiști, vecini, vânzători, etc în beneficiul copilului și familiei, despre joc și socializare și despre terapia părinților, teme foarte așteptate deopotrivă de familiile prezente dar și de către specialiștii prezenți la eveniment.
Toate cele trei zile au fost încărcate de emoție, de mărturii și declarații ale persoanelor cu autism sau ale familiilor copiilor cu autism, care au făcut ca evenimentul să fie unul valoros, axat pe problemele reale, autentice ale vieții cu autism.
Evenimentul a fost acreditat de către Colegiul Psihologilor din Romania.
Partenerii evenimentului au fost: Perfect Life Saver, Asociaṭia Copiii de Cristal, Asociaṭia Uite cum cresc, Asociaṭia Betania, Asociaṭia pentru Sănătate Mintală a Copilului „Sfântul Serafim de Sarov”, Asociaṭia Activity, Asociaṭia de Recuperare Terapeutică Aplicată - ARTA, Asociaṭia Spontania ṣi Asociaṭia Motivaṭie în Psihoeducaṭie.
Partenerii media: Editura Philobia, Sfatul Părinṭilor, Pagina medicala, Revista Politici de Sănătate, Şcoala pacienṭilor, Click!Sănătate, Acasa.ro, Sunt părinte, Qbebe, Edu Medical, Psychologies, Ziare.com, BebeH, Mamă de profesie, Copilul.ro, Pagina de psihologie ṣi Viaṭa medicală.