Cum învățăm emoțiile prin joc?

Știm cu toții cât este de important să îi învățăm pe copii emoțiile și totodată modul în care le putem gestiona. De-a lungul timpului, am tot căutat jocuri pe care să le putem folosi atât cu copiii tipici, cât și cu copiii cu diferite diagnostice pentru a îi ajuta să își dezvolte abilitățile emoționale. Mare ne-a fost bucuria când am dat peste Cutiuța cu emoții jucăușe, un joc de care, sincer vă spunem, nu ne mai săturăm și pe care copiii îl tot cer.

Cutiuța cu emoții jucăușe este un set de materiale foarte ingenioase și bine gândite ce se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani. Acesta conține:

  • 8 cartonașe cu membrii familiei (mama, tata, fată și băiat) atât cu fețe model, cât și fără fețe;
  • 8 cartonașe cu expresiile faciale a mai multor emoții;
  • 20 de cărți de joc ce conțin situații atât cu comportamente pozitive, cât și negative;
  • Un caiet ce cuprinde idei de activități și sugestii pentru părinți despre modalitatea în care pot aborda emoțiile cu copiii, dar și cum pot gestiona anumite situații pe care le întâlnesc cu acestia.

Modul în care noi am ales să ne jucăm cu acest kit a fost să extragem din teanc câte o situație, iar piticii să potrivească cartonașele cu emoții pentru fiecare personaj în parte. Astfel, pe lângă identificarea corectă a emoției declanșate de o anumită situație, piticii noștri au învățat să se pună și în pielea mamei, a tatălui, a fetiței și a băiețelului, lucru care i-a ajutat să vadă faptul că mai multe persoane pot simți emoții diferite față de aceeași întâmplare.

O altă modalitate în care ne-am jucat ,,Cutiuța cu emoții jucăușe” a fost să alegem pe rând câte o emoție pe care să o corelăm cu o întâmplare personală, tocmai pentru a fi mai mult în contact cu ceea ce simțim. De exemplu: “M-am simțit trist atunci când am alunecat pe gheață”. De asemenea, atât la începutul ședinței de terapie, cât și la finalul acesteia, ne alegem o emoție pentru a vedea dacă am am început cu ea ședința și dacă tot cu ea am terminat-o.

Mulțumim mult, Jucării Vorbărețe pentru acest kit fain! Abia așteptăm să descoperim și alte jocuri minunate. Puteți găși și voi Cutiuța cu emoții jucăușe sau alte jocuri interesante pe www.jucarii-vorbarete.ro.

Și acum… la învățat prin joacă cu noi!

Posted in articole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.