Depresia

Depresia poate afecta orice individ la orice vârstă fiind una dintre cele mai răspândite boli în toată lumea. Conform ultimelor statistici, indiferent de țară, de cultură sau de standardul socio-economic s-a observat că numărul femeilor care suferă de depresie este de două ori mai mare decât cel al bărbaților.

Conform Institutului Național de Sănătate Mintală din Statele Unite, depresia este o perioadă mai lungă de două săptămâni în care o persoană se simte tristă sau arată lipsă de interes pentru orice activitate, la care se adaugă tulburări de somn, alimentație, de concentrare sau o percepere diferită a propriei imagini. În general, primele simptome apărute sunt de natură fizică, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică.

Simptomele depresiei:

• De natură emoțională: tristețe persistentă, neliniște, iritabilitate;
  • De natură cognitivă: capacitate de concentrare redusă sau dificultate de luare a deciziilor, gânduri negative, vinovăție excesivă;
  • De natură comportamentală: agitație sau lentoare psihomotorie, diminuare a interesului sau a plăcerii;
  • De natură fiziologică: energie scăzută, senzație de încetineală, oboseală, probleme de somn (trezire dimineața devreme sau dormit prelungit), modificări ale apetitului sau/ și ale greutății,dureri de cap, tulburări digestive, dureri cronice ce nu răspund la tratamente de rutină.

Depresia nu este o “toana” sau o indispoziție de moment, deci nu poate trece de la sine după o activitate plăcută sau după un somn bun așa cum cred multe persoane. Așadar, când o persoană prezintă o parte din simptomele enunțate mai sus, este necesar ca aceasta să ceară asistență de specialitate. Tratamentul în tulburarea depresivă este medicamentos și/sau psihoterapeutic.

Posted in carduri.