[stextbox id=”info” caption=”Autism”]
Tulburarea de spectru autism apare la nastere sau în jurul vârstei de 18 – 24 de luni a copilului. Această tulburare se manifestă printr-o capacitate scazuta de comunicare si interactiune, relationare si integrare sociala si prin comportamente stereotipe si repetitive. Un copil diagnosticat cu autism in primii ani de viata si care urmeaza un plan de intervenţie logopedică şi comportamentală adecvat, are mari sanse sa se dezvolte armonios şi să aibă abilităţi de viaţă independentă, integrându-se în societate.
Cauzele autismului nu sunt încă clare, se fac studii permanent pentru a ajunge la certitudini. Din cercetările realizate până în prezent, tulburările din spectrul autist apar din cauza unor defecțiuni genetice, ale unor interacțiuni între gene sau mutații rare cu efecte majore. În unele cazuri rare, autismul este asociat cu agenți teratogeni (care produc defecte natale). S-a demonstrat faptul că nu există nicio legătură între vaccinări, autism și thimerosal.
Recomandam vizita la medic cu copil daca acesta:
- Nu gangureste, nu “vorbeste pe limba lui” si nici nu incearca sa-si exprime nevoile prin gesturi pana la varsta de 1 an;
- nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni;
- nu combina doua cuvinte pana la 2 ani;
- nu raspunde la nume;
- pierde abilitatea de a vorbi sau alte abilităţi sociale;
- nu are contact vizual;
- nu stie sa se joace cu jucariile, dar prefera o anumita jucarie cu care se joacă intr-un singur mod;
- se ataseaza de un anumit obiect sau de o anumita jucarie;
- nu zambeste pana la varsta de 6 luni;
- pare sa aiba probleme cu auzul.
In zilele noastre, Tulburarea de spectru autist este frecventa. Studiile arată că 5 persoane din 10.000 sufera de autism, indiferent de statut, mediu, rasa, etnie, nivel intelectual, religie, nationalitare sau mediul social. Mai exact:
- Conform raportului publicat in martie 2012 de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor (CDC) din Atlanta, Statele Unite ale Americii, pentru anul 2008, o persoana din 88 are tulburarea de spectru autist
- Din 5 copii cu TSA, 4 sunt baieti
- Fetele cu TSA sunt mai sever afectate si au un coeficient de inteligenta mai mic
- 38% dintre copiii cu TSA prezinta o dizabilitate intelectuala (QI sub 70)
- 45% dintre persoanele afectate de TSA sunt inalt functionale, in timp ce 55% sunt slab functionale
- 10% dintre copiii cu TSA au si alte afectiuni asociate, ca de exemplu epilepsie (convulsii), probleme senzoriale, sindromul X fragil, probleme gastrointestinale, tulburari de somn etc.
- Aproximativ 40% dintre copiii cu TSA nu au limbaj verbal
- 25-30% dintre copiii cu TSA folosesc cateva cuvinte intre 12 si 18 luni de viata, ulterior pierzandu-le si pe acestea
- Tulburarea de spectru autism poate fi diagnosticată cu certitudine in jurul varstei de 2 ani. Cu toate acestea, foarte multe multi copii sunt diagnosticati mult mai tarziu si pierd posibilitatea unei interventii timpurii care garanteaza un rezultat mai bun in ceea ce priveste recuperarea.
[/stextbox]