Recomandare de carte: Terapia axată pe comportamentele verbale. Cum îi educăm pe copiii cu autism sau cu alte afecțiuni de dezvoltare

Zilele trecute o mamă ne-a întrebat ce trebuie să cunoască pentru a face față vieții de zi cu zi alături de un copil atipic, zile uneori foarte solicitante. Sunt momente în care simte că are nevoie de sfaturi din partea unor persoane care au trecut prin ce trece ea, momente în care simte că cedează. I-am recomandat cartea „Terapia axată pe comportamentele verbale. Cum să educăm copiii autiști sau cu alte afecțiuni de dezvoltare” care este scrisă de o mamă al cărei copil a fost diagnosticat cu autism - Mary Lynch Barbera. Mary este asistentă medicală atestată și analist comportamental, analist comportamental șef în Proiectul de Comportament Verbal Pennsylvania. A lucrat cu sute de copii cu afecțiuni din spectrul autist, având o experiență vastă și în pregătirea a nenumărați specialiști în domeniu. Este mama unui băiețel de 12 ani care are autism.

Iată câteva recomandări din ultimul capitol al cărții, capitol care se adresează în special părinților copiilor diagnosticați cu afecțiuni din spectrul autist. Cu siguranță rândurile sale vă vor fi de ajutor dacă aveți un copil atipic! 

Acceptați diagnosticul imediat

Îndată ce înțelegeți că aveți un copil cu probleme, veți încerca să îl ajutați și să vă ajutați cât mai repede. Viața unui părinte de copil atipic nu este ușoară așa cum nici viața unui copil atipic nu este ușoară. De aceea, este important să acceptați diagnosticul rapid și să vedeți care sunt pașii următori.

Obțineți cât mai multă terapie, cât mai curând cu putință

Vă încurajez să apelați la specialiști sau organizații de profil care sunt gata să vă ofere ajutorul rapid pentru copil. Aveți încredere în terapeuți și psihologi. Ei sunt cel mai în măsură să vă ghideze.

Fiți gata să pledați pentru copilul vostru

Nu uitați să pledați pentru dreptul copilului vostru de a beneficia de educație și servicii de calitate. Mary Lynch Barbera insistă pe acest lucru în cartea sa. Integrarea în învățământul de masă, de exemplu, este foarte importantă.

Încercați câte o singură terapie nouă, la un anumit moment

Autoarea cărții spune că “una dintre greșelile pe care le fac mulți părinți de copii diagnosticați recent este să încerce mai multe tratamente simultan”. Dacă încercați mai multe odată (diete speciale, tratamente biomedicale, terapii de integrare senzorială și relațională, medicamente) nu veți ști ce merge și ce nu mergeSfatul ei este să “implementați un program ABA/VB cât mai curând cu putință și să vedeți cum reacționează copilul”.

Aflați tot ce puteți despre tratamentele copilului vostru

Când copilul autoarei a început programul de terapie ABA/ Lovaas, consultanta le-a recomandat ca unul dintre părinți să învețe să fie terapeut. Au angajat o bonă pentru copilul tipic al familiei, cel de-al doilea copil, timp de cinci ore pe săptămână, pentru ca mama să facă ședința de terapie cu Lucas, copilul atipic al familiei. A continuat și a devenit, până la urmă, terapeut certificat. Și dumneavoastră puteți face asta!

Aveți grijă de voi și abordați problemele una câte una

Autismul și alte tulburări de dezvoltare vă pot acapara viața. Cereți ajutor familiei și prietenilor. Implicați-i în fiecare aspect al programului terapeutic și în viața copilului.

Și voi aveți nevoie de o pauză

Petreceți timp singuri sau cu partenerul ca un cuplu. Nu uitați că și consilierea de cuplu ajută. Dacă aveți doi copii, este indicat să petreceți timp și cu cel de-al doilea copil. Tatăl poate avea activități separate cu unul dintre ei, în timp ce mama are activități cu celălalt. Relaxați-vă și bucurați-vă de lucrurile frumoase pe care le aveți!

Începerea unui program de terapie verbală este un pas important

Este un proces lung, de adaptare, de acceptare, de lucru în echipă, în familie, alături de prieteni, terapeuți, educatori. Totul îl va pregăti pe copilul vostru pentru o viață independentă! Nu se întâmplă într-o zi, iar sprijinul celor din jur este esențial.

Sper să vă prindă bine această recomandare de carte. Eu cred că surprinde multe aspecte importante pe care părinții copiilor cu autism ar trebui să le aibă în vedere. Ne vedem curând cu o nouă recomandare de carte.

Sursă: Terapia axată pe Comportamentele verbale. Cum îi educăm pe copiii cu autism sau cu alte afecțiuni de dezvoltare, de Mary Lynch Barbera & Tracy Rasmussen

Articol scris de Mădălina Bubu

Articole recente

Sezonul Crăciunului poate fi o perioadă minunată, plină de bucurie și momente petrecute împreună cu familia. Totuși, pentru familiile care au un copil cu autism, această perioadă poate aduce și provocări.
Mai mult:
În Analiza Comportamentală, întăritorii și pedepsele sunt considerați factori fundamentali care îți influențează toate comportamentele.
Mai mult:
Participă pe 29-30 martie la cursul „Provocările tulburării ADHD: de la diagnosticare până la intervenție". Acesta va avea loc la sediul Asociației Activity și se adresează părinților, profesorilor și cadrelor didactice
Mai mult:
Posted in articole and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.