Terapie ABA

Applied Behavior Analysis (ABA)-  este știința comportamentului uman.
Până în prezent, ABA este cea care și-a dovedit eficacitatea în recuperea copiilor cu autism.
În majoritatea cazurilor cu autism, legăturile și traseele neuronale dezvoltate tind să fie fixe ducând la comportamente stereotipe și de autodezvoltare. Prin urmare, cu cât un copil crește, cu atât mai mult aceste trasee devin mai rigide și mai greu de modificat. Cu alte cuvinte, odată cu creșterea copilului, schimbarea comportamentului devine mai dificilă. Însă, rezultatele apar de fiecare dată, fie ele mai mici, fie mai mari.
Prin intervenția timpurie în terapia ABA se pune accent pe modelarea comportamentului copilului prin condiții structurate.
În cadrul Asociației Activity, copiii participă atât la ședințe de terapie individuală, cât și de grup.
Atunci când un copil pășește pragul centrului nostru stă, cel putin două săptămâni, în perioada de acomodare, perioadă pe care noi o numim ”pairing”. După acest răgaz, are loc prima ședință de coordonare, unde participă și părinții. În cadrul acestei prime ședințe de coordonare se stabilesc obiectivele pentru urmatoarea perioadă de timp. Pe parcursul următoarei luni, copilul începe să lucreze împreună cu terapeuții săi conform planului de intervenție stabilit în cadrul ședinței de coordonare. În următoarea ședință de coordonare care va avea loc la o lună distanță de prima, terapeutul va lucra împreună cu copilul programele ABA. Astfel, părintele poate vedea ceea ce a lucrat copilul său, poate vedea progresele acestuia.
După o perioadă de timp, atunci când copilul este pregătit, în funcție de abilitățile sale, acesta poate începe să participe la grupuri de socializare unde exerseaza activități asemănătoare celor de gradiniță sau școală.
Pe lângă toate acestea, un aspect important în terapia cu cei mici este continuarea modului de lucru și acasă. Este foarte important ca părinții, împreună cu terapeuții și coordonatorul să formeze o echipă, iar programele ABA să poată fi lucrate și în mediul familial.
Pentru o colaborare cât mai benefică și pentru integrarea cât mai rapidă a copilului în școala de masă, de cele mai multe ori, părinții primesc teme pentru acasă pe care le fac cunoscute la următoarea ședință de terapie.
Foto: canva.com

Vezi și direcțiile noastre de activitate

Posted in Servicii and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.